Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013



Για τον Όμιλο Μαθηματικών του Π.Π.Σ.Π.Θ.

Ο Όμιλος Μαθηματικών του σχολείου έχει ένα παρελθόν που ξεκινά από το 1997. Το κείμενο που ακολουθεί περιγράφει συνοπτικά, το ιστορικό του Ομίλου.

Ήδη από το σχολικό έτος 1996-1997 το Σχολείο παρουσίασε μία δραστηριότητα σε σχέση με την προετοιμασία των μαθητών του για τους ετήσιους μαθηματικούς διαγωνισμούς που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.)
Με έγγραφο που στάλθηκε από την Διεύθυνση του Σχολείου, οι μαθητές της Α τάξης του Γυμνασίου κλήθηκαν για να συμμετέχουν σε εθελοντική βάση στα μαθήματα αυτά.
Τα αποτελέσματα την επόμενη χρονιά ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Ένας ικανός αριθμός μαθητών διακρίθηκε στους διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλείδης» και «Αρχιμήδης» που είναι η Εθνική Ολυμπιάδα των Μαθηματικών για τη χώρα μας.
Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών του σχολείου με θέματα διαγωνιστικών μαθηματικών συνεχίστηκε και τα επόμενα έτη.
Μάλιστα, κατά το σχολικό έτος 1997-1998 ο μαθητής του Σχολείου μας Γεώργιος Μέρτζος έλαβε χρυσό μετάλλιο στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1998.
Κατά τα σχολικά έτη 1999, 2000, 2001, 2002 το πρόγραμμα για εξάσκηση των μαθητών σε θέματα μαθηματικών διαγωνισμών συνεχίστηκε εκτός ωρών διδασκαλίας και συγκεκριμένα κάθε Σάββατο.
Από το σχολικό έτος 2003, ενόψει της Ολυμπιάδας των Μαθηματικών του 2004 που θα διεξάγονταν στην χώρα μας ένα μήνα πριν την Αθλητική Ολυμπιάδα, το Υπουργείο Παιδείας και η Ε.Μ.Ε. ενθάρρυνε τα σχολεία να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα διαγωνιστικών μαθηματικών. Κατά το σχολικό έτος 2003 και 2004 τα προγράμματα αυτά εντάχθηκαν επίσης στην αποκαλούμενη Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (για το Λύκειο) και στην Ενισχυτική Διδασκαλία (για το Γυμνάσιο). Το Π.Σ.Π.Θ. έλαβε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσει την ευκαιρία που έδινε η πρόταση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές από όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης ιδιωτικά και Δημόσια, μεταξύ αυτών μαθητές με σημαντικές διακρίσεις στις Εθνικές Ολυμπιάδες, στις Βαλκανιάδες των Μαθηματικών, αλλά και στις Διεθνείς Ολυμπιάδες, όπως ο Ηλίας Γεχασκέλ του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οργανώθηκαν και διαγωνισμούς μεταξύ των μαθητών για να δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους και να ελέγχουν την πορεία τους. 
Κατά το σχολικό έτος 2004-2005 έγινε προσπάθεια να ενταχθεί πάλι η δραστηριότητα αυτή στην Π.Δ.Σ., όπως φαίνεται στην συνημμένη αίτηση προς την Περιφερειακή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Επειδή όμως αυτή δεν εγκρίθηκε, η δραστηριότητα έγινε ως ανεξάρτητη σχολική δραστηριότητα κάθε Σάββατο πρωί.
Τον Απρίλιο του 2000 σε συνάντηση των Πειραματικών σχολείων που διοργάνωσε το Πειραματικό Σχολείο του Ε.Κ.Π.Α., το σχολείο συμμετείχε με τρεις εισηγήσεις. Μία από τις εισηγήσεις αφορούσε στην εκπαίδευση και αξιοποίηση των ταλαντούχων μαθητών στα Μαθηματικά και περιέγραφε έναν προβληματισμό, ο οποίος αποτυπώθηκε και σε άρθρο στο περιοδικό «Χρονικά» που εκδίδει το Π.Σ.Π.Θ. και σε ένα δεύτερο άρθρο με τίτλο «Η αξιοποίηση των ταλαντούχων μαθητών στα Μαθηματικά. Η περίπτωση της Ν. Κορέας».
Παρουσίαση των δραστηριοτήτων του σχολείου ειδικά σε σχέση με τα Μαθηματικά στη Πανελλαδική Συνάντηση των Πειραματικών Σχολείου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 7-8 και 9 Απριλίου του 2006. Στη Συνάντηση αυτή εκ μέρους του Π.Σ.Π.Θ. συμμετείχαν, ο τότε διευθυντής του Σχολείου Βασίλης Χατζηβασιλείου και ο μαθηματικός Ανδρέας Πούλος. Κείμενο για τις δραστηριότητες αυτές κατατέθηκε στα Πρακτικά της Συνάντησης.
Με πρωτοβουλία του μαθηματικού Ανδρέα Πούλου στη βιβλιοθήκη του σχολείου βρίσκεται συγκεντρωμένο και ταξινομημένο το μαθηματικό αρχείο του αποθανόντος μαθηματικού Γεωργίου Καπέτη, ενός σημαντικού ερευνητή πάνω στην Γεωμετρία του Τριγώνου, ο οποίος είχε παράγει έργο με διεθνή αναγνώριση. Το αρχείο αυτό εμπιστεύτηκε στη βιβλιοθήκη του σχολείου η σύζυγος του Γ. Καπέτη.
Τον Μάρτιο του 2009 το Σχολείο ορίστηκε ως εξεταστικό κέντρο για τον διεθνή μαθηματικό διαγωνισμό «Κανγκουρό». Στη πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν το μοναδικό δημόσιο σχολείο που ήταν εξεταστικό κέντρο αυτού του διαγωνισμού. Συμμετείχαν 120 μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης και από το σχολείο μας διακρίθηκαν 16 μαθητές. Τον Μάιο του 2009 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Σχολείου, βραβεύθηκαν οι μαθητές και παρακολούθησαν ομιλία του καθηγητή των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Μιχάλης Λάμπρου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τη χώρα μας του διαγωνισμού αυτού.
Στις 30 Οκτωβρίου 2010 το Σχολείο μας ορίστηκε ως εξεταστικό κέντρο της Ανατ. Θεσσαλονίκης για τον μαθηματικό διαγωνισμό «Θαλής» που διοργανώνει η Ε.Μ.Ε. Το ίδιο συνέβει κατά τα σχολικά έτη 2011 και 2012.
Με την έναρξη του σχολικού έτους 2011-2012 το Π.Σ.Π.Θ. με έγγραφό του ζητά από το Μαθηματικό Τμήμα του Α.Π.Θ. στενή συνεργασία που αφορά τόσο την εκπαίδευση των φοιτητών του τμήματος στο Σχολείο, όσο και την ενημέρωση εκ μέρους του διδακτικού προσωπικού του Μαθηματικού Τμήματος προς τους μαθητές και διδάσκοντες του Σχολείου για θέματα μαθηματικής εκπαίδευσης. Σημειώνουμε ότι κατά την «ημέρα επαγγελμάτων» που διοργανώνει κάθε χρόνο το Σχολείο στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού των μαθητών του, διδάσκων κυρίως της Α Βαθμίδας από το Μαθηματικό (προφανώς και από άλλες σχολές του Α.Π.Θ.) προσκαλείται για να ενημερώσει τους μαθητές για το επάγγελμα του μαθηματικού. Η συνεργασία του Σχολείου με το Μαθηματικό Τμήμα του Α.Π.Θ. κατά τη νέα χρονιά 2013-14 φαίνεται ότι εισέρχεται σε φάση ουσιαστική υλοποίησης.
Με την ένταξη του Σχολείου στα Πρότυπα - Πειραματικά σχολεία από το έτος 2011-12 στα μαθήματα μαθηματικών διαγωνισμών δόθηκε μία νέα οργανωμένη μορφή ως Όμιλος Μαθηματικών, παρ΄ ότι αυτό δεν ήταν ακόμα απαραίτητο σύμφωνα με τον νέο Νόμο περί ιδρύσεως και λειτουργίας των Π.Π.Σ. Στον Όμιλο συμμετείχαν γύρω στους 40 μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης. Η λειτουργία του Ομίλου κατά το σχολικό έτος 2012-13 ολοκληρώθηκε και ο Όμιλος λειτούργησε με 4 διδάσκοντες, 4 βοηθούς φοιτητές του μαθηματικού Τμήματος και νέους πτυχιούχους μαθηματικούς ώστε να χειριστούν τους 70 μαθητές που συμμετείχαν σε αυτόν.
Το σχολικό έτος 2013-2014 ο Όμιλος έχει 6 διδάσκοντες και 4 βοηθούς φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος και περίπου 120 μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: